Quinoa salade met geroosterde amandelen & feta – glutenvrij

Posted on Updated on

“Quinoa, een gat in de markt” was de titel van een bulletin in het RTL nieuws op maandag ochtend. “Door de toenemende populariteit van het zaadje is de prijs bijna verdriedubbeld” dus “het verbouwen van quinoa is niet zo’n gek idee voor Nederlandse boeren”, was de suggestie van de commentator.

Nou eet ik zelf regelmatig quinoa, volgens de verpakking wordt het officieel uitgesproken als Keen-wah omdat de naam is afkomstig uit de Spaanse taal, het werd duizenden jaren geleden al verbouw in Zuid-Amerika door de Inca’s, die het als heilig voedsel beschouwden. Ik eet het bijvoorbeeld gepoft in mijn muesli of als vervanger van rijst bij mijn avondeten niet alleen omdat het erg lekker is, maar ook super gezond. Het zaadje (nee, het is dus geen graan) is glutenvrij,  komt uit dezelfde familie als bietjes en spinazie en zit vol met goede dingen als eiwitten, Vitamine A, B, C, E, K, calcium en magnesium.

Na het zien van het verslag over quinoa besloot ik een recept te bedenken voor een salade met quinoa, dus dank aan het RTL nieuws voor deze blog post 🙂

De lauwwarme glutenvrije quinoa salade is super snel gemaakt, mede doordat quinoa maar 10-15min nodig heeft om gaar te te worden. Naast de quinoa, (er zijn meer dan 120 soorten …. wow?!) heb je geroosterde amandelen, rucola, zwarte olijven, feta, linzen, kastanje champions, citroen peper & zout en wat olijfolie nodig.

Was de quinoa goed voordat je ze in een pan met water gooit om ze gaar te koken. Gooi de amandelen in een koekenpan zonder olie en rooster ze kort. Snij dan de kastanje champions in blokjes en bak deze kort in wat olijfolie. Gooi een paar flinke handjes rucola sla in een bak, doe hier de amandelen, linzen en champions overheen. Gooi dan wat zwarte pitloze olijven en de feta kaas over de salade heen. Ondertussen is de quinoa gaar, giet de quinoa af (in een zeef en niet in een vergiet, want dan ben je de helft al kwijt) en gooi dit bij de rest van de salade. Druppel vervolgens olijfolie en citroen over de salade samen met wat peper & zout, dan even goed roeren en genieten maar!

Enjoy, Lotte!

Ingredienten glutenvrije saladequinoa saladeglutenvrije salade

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s