Makarons met witte chocolade saus, amandelen, gojibes of cranberry’s.

Posted on Updated on

Je hebt ze in allerlei kleuren en smaken, maar met pure ingrediënten zoals cacao, amandelen en verse slagroom zijn ze het allerlekkerst, de Parijse makaron!

#leukfeitje: De eerste makarons zijn in 1930 gemaakt in patisserie Ladurée te Parijs, door Pierre des Fontaines de kleinzoon van de oprichter van de patisserie, Louis-Ernest Ladurée. Zijn versie was gebaseerd op 2 amandel schuimpjes met een vulling van ganache.

Mijn versie is gemaakt met:

  • cacaopoeder
  • reep 79% pure chocolade
  • 2 scharreleieren
  • bus poedersuiker
  • 100gr gebrande amandelen
  • 250ml verse slagroom
  • Je hebt ook een zeef en spuitzak nodig!

Hoe maak je de makarons:

Je begint met de ganache, smelt 6 blokjes pure chocolade met 40ml slagroom au bain-marie, dus in een kom boven een pannetje met heet water, zodat het geleidelijk kan smelten zonder aan te bakken. Als het een glad mengels is laat je het afkoelen zodat het wat dikker kan worden.

Dan scheid je van 2 eieren het eiwit van het eigeel en klop je dit eiwit met 2 theelepels kristal suiker erdoorheen stijf, zo stijf dat je het bakje onderste boven kunt houden en alles op zijn plek blijft zitten 🙂

Zeef 50gr poedersuiker en 1 eetlepel ongezoet cacaopoeder door elkaar en mix je dit met 70gr gestampte amandelen. Ik heb ze zelf in een zakje met daaromheen een handdoek met een hamer tot een poeder gestampt. Gooi dit poeder ook door de zeef want als je het mengsel in een spuitzak doet wil je geen verstoppingen door grote stukjes amandel, is mij niet gebeurd hoor 😉

Roer dit mengsels door de opgeklopte eieren, het stijfsel wordt iets slapper maar blijft als het goed is redelijk luchtig en stevig. Schep dit in een spuitzak en maak je rondjes van ongeveer 3cm doorsnee. Druk de toefjes met een theelepeltje een klein beetje platter. Dan 25min in de over op 130graden.

Terwijl de schuimpjes gaar worden smelt je wederom au bain-Marie 4 blokjes witte chocolade met 20ml slagroom tot een sausje. Ook dit laat je weer even afkoelen.

Haal de schuimpjes uit de oven en als ze afgekoeld zijn zoek je paartjes bij elkaar met dezelfde maat en vorm. Op de platte kant smeer je een theelepel ganache en druk je vervolgens het tweede schuimpje stevig tegen de ganache aan, zodat je een mooi randje chocolade ganache ziet uitsteken. Leg ze op een bord en druppel er wat witte chocolade saus overheen, eventueel garneren met een amandel, goiji bes, cranberry etc.

Op z’n Parijs en glutenvrij genieten!

Enjoy!
Lotte

IMG_5124-0    IMG_5118-0

IMG_5114-0    IMG_5113-0

IMG_5112-1    IMG_5111-0

IMG_5110-0    IMG_5108-0

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s