Ovenschotel met banaan, prei, kaneel en curkuma – Ovendish with banana, cinamon, leek and curkuma

Posted on Updated on

Oktober is ovenschotel tijd 🙂 Heerlijk om na je werk door de frisse herfst lucht naar huis te fietsen, thuis te komen, de verwarming aan doen, kaarsjes aan, oven voorverwarmen en lekker koken om vervolgens van een wijntje te genieten terwijl je eten in de oven staat te pruttelen, je huis gevuld wordt met een heerlijke geur en je vervolgens een lekker warm bord met lekker eten op kunt dienen. Ik hou van de herfst… zolang het niet teveel regent ;).

Deze overschotel is in 35min te maken en bakken en het zal je verassen hoe lekker de combinatie van zoete smaken als banaan en kaneel samen gaan met de pittigere smaken van curkuma, prei en oude kaas.  Deze schotel is anders dan anders en iedereen die hem tot nu toe heeft geproefd is er gek op.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

 • 8 aardappelen
 • scheutje melk
 • 2 preien
 • 4 bananen
 • 500gr mager rundergehakt
 • 3etls kaneel
 • zakje geraspte oude kaas
 • 1etl curkuma
 • peper & zout

Hoe maak je de ovenschotel:

Verwarm de oven voor op 200graden, schil de aardappelen en kook ze goed tot ze makkelijk uit elkaar vallen. Doe het gehakt in een bakpan. Terwijl de aardappelen en het gehakt gaar worden snijd je de prei en bananen in grove stukken, zo proef je de verschillende smaken het best. Als het gehakt gaar is meng je 1 eetlepel kaneel en 1 eetlepel curkuma, door het gehakt. Giet de aardappelen af en stamp deze met een scheutje water tot puree, op smaak brengen met wat peper en zout.

Dan pak je de overschaal, verdeel het gehakt over de bodem, verdeel de prei en de bananen over het gehakt en dek het geheel af met een laagje aardappel puree. Als finish touch, bedek je de schotel met oude kaas.

#leukfeitje bananen bevatten een hoge dosis potanium, wat stress verlagend werkt. Bananen werken ook heel goed tegen een kater omdat ze ook veel magnesium bevatten wat de hoofdpijn verminderd en de bloedvaten ontspant, dus de left overs bewaren voor de zaterdag ochtend 😉

10-15minuutjes in de oven en Viola, een heerlijke zoet, pittige ovenschotel. Ik ben heel benieuwd wat jij ervan vind?

For my english friends:

This is a recipe for a sweet and spicy ovendish. You will be surprised how nicely the sweetness of banana and cinnamon will interact with mince, leek and old cheese.

Ingredients:

 • 8 potatoes
 • splash of milk
 • 500gr low fat minced meat
 • 2tbls cinnamon
 • 2tbls curkuma
 • 1 leek
 • 4 bananas
 • grated old cheese
 • pepper & salt

#funfact: Bananas have a high dosis of potassium which helps lower stress levels and they are great to eat when having a hangover because of the magnesium in bananas which relaxes veins and makes your headache go away (quicker). So save the left overs for Saturday morning ;).

Start by preheating your oven to about 200degrees. Cook the potatoes and cook the mince. While the warm stuff is cooking you can start cutting up the leek and bananas in bigger chunks so you can really taste them later on. When the mince is cooked mix 1 spoon of cinnamon and 1 spoon of curkuma trough the mince. Mash the potatoes and milk into a creamy substance and flavor it with pepper and salt. Then spread the mince into an oven dish, chuck in the cut up leek and bananas, and then cover the dish with the mash and finish it of with a layer of old cheese.

Bake it for 10-15 minutes in the oven and you have a very tasty ovendish. Let me know what you think of this recipe?

Enjoy!
Lotte

IMG_5169    IMG_5171

IMG_5172    IMG_5174    IMG_5176

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s